fbpx
Loading...

Plannen

/Plannen
Plannen 2019-02-04T22:51:51+01:00

Van 2010 naar 2020

De fabrieksschoorsteen van de voormalige Koninklijke Verenigde Lederfabrieken in Oisterwijk is van verre al een baken, een Belfort van de arbeid. Vlak naast deze schoorsteen staat het onlangs aan de buitenzijde gerenoveerde pand Machinekamer en Ketelhuis, dat vanaf begin vorige eeuw dienst deed als elektriciteitscentrale voor de fabriek. Een aantal vrijwilligers heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om dit enige industriële erfgoed van onze gemeente te behouden.

In 2010 is de Stichting Stoommachine Oisterwijk opgericht met het doel om de stoommachine weer in authentieke staat terug te brengen en de machine weer op stoom te laten draaien. Na veel liefdevol handwerk, werd de machine letterlijk uit de modder getrokken en in 2012 in beweging gebracht, onder toeziend oog van oud-medewerkers en publiek. Zeker als het aan de Stichting Stoommachine Oisterwijk ligt, zal de stoommachine blijven draaien. Vooralsnog elektrisch aangedreven, maar met het ultieme streven om de machine ooit weer op stoom te brengen. Ook het immense herstel van de elektro-generator maakt onderdeel uit van de plannen.

Middels deze site willen wij u graag informeren over de werkzaamheden, de voortgang, de inzet van de vrijwilligers, en de vele sponsoren, die noodzakelijk zijn om dit project te doen slagen. Maar ook om alle geïnteresseerden kennis laten maken met dit unieke stuk industrieel en cultureel erfgoed.