fbpx
Loading...

Restauratie generator

/Restauratie generator
Restauratie generator 2021-11-22T19:36:27+01:00

Voortgang restauratie generator

We zijn weer een grote stap verder met de restauratie van de generator.

Na het aanbrengen van de nieuwe sleepringen in 2017 zijn we in 2019 begonnen met het maken en aanbrengen van een aantal nieuwe statorspoelen. Deze hebben een groter rendement waardoor we niet alle 288 spoelen hoeven te vervangen. De zichtbare statorspoelen die nog intact lijken hebben we laten zitten zodat dat gedeelte origineel blijft. De nieuwe zitten in het onderste gedeelte van de stator.

De configuratie van de spoelen hebben we bepaald aan de hand van theorieboeken uit de jaren ’40.

Daarna hebben we een aantal testspoelen voor de rotor gemaakt, de zogenaamde veldspoelen.  De testen vielen zo goed uit dat we in oktober 2021 begonnen zijn met de definitieve veldspoelen.

De veldspoelen zorgen voor een magnetisch veld in de rotor, het draaiende gedeelte van de generator dat aangedreven wordt door de stoommachine. Als het vliegwiel waaraan de rotor vastzit draait dan ontstaat er stroom in de stator.

Doordat de machine 13 rpm draait in plaats van de vroegere 115,5 rpm is de uitgangsspanning 24/13,6 volt in plaats van 380/220 volt. Dit is voldoende om een aantal laagvolt lampen te laten branden.

De generator één op één wikkelen zoals in 1924 is technisch en financieel gezien niet te doen. We hebben nu dunnere draad gebruikt.

Tijdens de open dag op 31 oktober werkten de lampen bij de stoommachine op 9 nieuwe veldspoelen.

We zijn nu met de overige 42 bezig. De éne bestaande spoel die er nog op zat laten we zitten en sluiten we ook aan. De gelijkspanning voor de veldspoelen kwam vroeger uit de opwekgenerator die naast de stoommachine  staat. Omdat daar, net als bij de generator , ook al het koperdraad uitgehaald is komt de veldspanning nu uit een externe transformator en gelijkrichter. Op het bedieningspaneel is door middel van meters te zien hoeveel spanning en stroom er in de generator gaat en wat er weer uit komt. Op de uitgang zitten nu de lampen in het armatuur op de railing aangesloten. In de toekomst sluiten we er ook de wandlampen op aan.

 In de toekomst gaan we de opwekgenerator ook repareren.

De enorme motor die aan de opwekgenerator gekoppeld zit werd gestart als de aandrijfriem defect ging.

Dan bleef de opwekgenerator toch draaien. Als de machine ’s avonds stil stond kon de riem gerepareerd worden.

Oud en kapot en nieuw naast elkaar
Mal voor nieuwe veldspoelen
Wikkelen polen
Nieuwe spoelen
Regelkast