fbpx
Loading...

Bezoek voor bedrijven en scholen

/Bezoek voor bedrijven en scholen
Bezoek voor bedrijven en scholen 2021-01-12T16:46:31+01:00

Een bezoek aan de stoommachine op KVL Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

Rondleidingen
Het is zeker mogelijk om de oude elektriciteitscentrale te bezoeken. Helaas is er echter nog geen vaste dag dat de machinekamer geopend is.
U kunt daarom een groepsbezoek alleen regelen via een afspraak met het boekingsbureau:
info@destoommachine.nl.
De stichting beschikt over een grote groep rondleiders, die graag voor de bezoekers een uiteenzetting geven bij de oude stoommachine.

De rondleiding duurt ongeveer 1 uur en maximaal kunnen er een twintigtal bezoekers worden rondgeleid. Bij grotere groepen stemmen we dit af met Kafé Van Leer op het complex om dan meerdere rondleidingen te kunnen doen. Aan een rondleiding zijn wat kosten verbonden, immers de gids moet daar zijn tijd aan besteden en de opbrengst van de rondleiding komt ten gunste van de restauratie.

Rondleiding 1 uur met 1 gids € 50,= ( ongeveer 12 personen)
Rondleiding 1 uur met 2 gidsen € 80,= ( ongeveer 25 personen)
Afwijkingen of speciale arrangementen aanvragen via bovengenoemd mailadres.

Scholen gratis stoomles op KVL Oisterwijk
Midden op het in renovatie zijnde complex van de voormalige Koninklijke Verenigde Leder (KVL) huisvest de Stichting Stoommachine Oisterwijk met haar reusachtige stoommachine. Deze majestueuze bonk van industrieel erfgoed vormde ooit het hart van de Oisterwijkse leerindustrie en staat er weer mooi bij.

De krachtige stoommachine vormde decennia lang de energiebron voor het immense machinepark op het fabrieksterrein aan de Almystraat in Oisterwijk, werd in de oorlogsjaren ingezet als noodstroomvoorziening voor de Oisterwijkse gemeenschap, en is nu een bezienswaardigheid. Nostalgisch om te zien, maar zeker ook leerzaam!

Stoomles
Elk jaar verzorgen de vrijwilligers van de Stichting Stoommachine Oisterwijk rondleidingen aan leerlingen van groep 7 en 8. Daarnaast nodigt de organisatie ook geïnteresseerde docenten van het voortgezet onderwijs uit met hun klas een bezoek te brengen aan Oisterwijks trots, een studieproject van weleer. Uit ervaring is gebleken dat leerlingen van groep 1 t/m 6 te jong zijn voor een bezoek aan de stoommachine. Het bezoek heeft een duidelijke meerwaarde als men vooraf het lespakket heeft doorgenomen in de klas. Klik hier voor het lespakket.

De vrijwilligers geven een rondleiding van ongeveer een uur. Bij deze rondleiding gegeven zij uitleg over het gebruik van stoom en de werking van een stoommachine. Met een miniatuur stoommachine als voorbeeld en uiteraard een bezoek aan het echte werk, inclusief een kijkje in de catacomben van de machinekamer.

Na aanmelding ontvangt de docent een lespakket en een Powerpoint presentatie over de fabriek en de centrale, zodat in de klas aandacht geboden kan worden aan het stoomtijdperk.

De stichting doet dit belangeloos, deelname is dan ook gratis.

Stuur uw verzoek met voorgestelde data en tijden naar: reserveringen@destoommachine.nl